Steigerhout

Steigerhout

Lees hier meer over onze soorten steigerhout en de verwerking van steigerhouten planken tot meubelen voor in uw huis en tuin.

Onze vakmannen kunnen bij ons in de werkplaats de mooiste meubels maken van steigerhout. Maar wat is steigerhout en nog belangrijker wat kan steigerhout bij u thuis nog gaan doen? Op deze pagina hebben we geprobeerd zo veel mogelijk belangrijke informatie met u te delen. Maar mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen of langs komen in onze showroom.

Behandeld steigerhout
(old-look steigerhout)

Nieuw steigerhout

Behandeld steigerhout ofwel old-look steigerhout zijn nieuwe steigerplanken die in een bad zijn geweest waardoor ze de kleur hebben gekregen van een gebruikte steigerplank.Doordat deze planken de behandeling hebben gehad bij de leverancier zijn ze ook zonder kleurbehandeling geschikt voor buiten.

Natuurlijk is ons advies wel deze behandeling bij tuinmeubelen ieder jaar te herhalen.

Onze nieuwe steigerplanken zijn enkele maanden gedroogd voordat ze
bij ons komen en hebben hun definitieve vorm aangenomen. Hierdoor
zijn ze uitermate geschikt om meubelen van te maken.

Gebruikt steigerhout

Onze gebruikte steigerplanken hebben al een heel leven doorstaan op de bouw voordat ze bij ons aankomen. Ze zijn verkleurd, vies geworden en hebben scheurtjes en deuken opgelopen. Hierdoor hebben deze planken een authentieke en robuuste uitstraling gekregen.

Vervolgens worden deze planken gedroogd en geschuurd zodat ze geschikt zijn om er meubelen van te maken.

Let op de kleurverschillen hierbij kunnen groot zijn.

soorten-steigerhout

Steigerhout – een natuurproduct dat blijft werken.

Steigerhout is een natuurproduct dat reageert op weersinvloeden. Dit geld voor de buitenmeubelen, maar zeker ook voor de binnenmeubels. Het hout zet uit bij vochtopname en krimpt bij vochtverlies. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u een steigerhouten tafel heeft en deze in de periode dat de kachel aan gaat ineens grote kieren heeft gekregen, die dan vervolgens een paar maanden later weer zijn verdwenen. Dit noemen ze het werken van het hout.

Om dit proces tot een minimum te beperken zijn al onze steigerhouten planken terug gedroogd. Ook wordt hier in de constructie van uw meubel rekening zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Helemaal voorkomen is niet mogelijk, en eigenlijk ook niet nodig. Het geeft de meubels namelijk ook een bepaalde uitstraling. Maar wilt u het toch graag zoveel mogelijk voorkomen is het belangrijk de temperaturen en de luchtvochtigheid in uw huis / werkruimte zo constant mogelijk te houden.

Ook is het mogelijk dat er een beetje hars uit de plank gaat lekken (bloeien), hier kunnen wij helaas niets aan veranderen, ook dit behoort tot het natuurlijke proces. Maar als we in de werkplaats een grote plek hars zien in een plank wordt deze natuurlijk niet gebruikt. Echter door hoge temperaturen ( de zomer, zon of de kachel ) kan het hout opnieuw gaan lekken door een nieuwe scheur in het hout. Deze hars kunt u verwijderen door het lichtjes weg te schrapen, het bloeien stopt vanzelf.